Amit érdemes tudni a szilváról

Ki hinné, hogy hazánkban a szilva a legelterjedtebb gyümölcs? Gyümölcsfa-állományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut. Valóban rengeteg a szilvafánk, ezek száma jelenleg az ország gyümölcsfáinak egynegyedét teszi ki.

Majdnem egész Európában vadon élő szilvaféle a kökény, elterjedése a Kaukázustól Észak-Afrikáig húzódik. Sok helyen sövényként ültetik, mert rövid hajtásaiból eredő tövisei lehetetlenné teszik az áthatolást. A szilva feltehetően a kökény és a cseresznyeszilva vad alakjainak kereszteződéséből jött létre.

Évszázadok óta a szarvasi kertek – Szappanos, Kenderföldek, Maczó – képéhez hozzátartozik ez a nagyszerű gyümölcs.


Sokféleképpen felhasználhatjuk. A paraszti gyakorlatban eredetileg cukor nélkül tették el a gyümölcsöket, közülük a legnépszerűbb a szilvalekvár volt. A szilva „hazájában” Szatmárban és a környező területeken minden évben óriási mennyiségű lekvárt főztek. A kimagozott gyümölcsöt kívülről besározott fenekű rézüstbe töltötték. Az üstöt földbe ásott katlanra helyezték és óvatosan tüzeltek alatta. Az állandó kavarást az ún, vitorlás kavaróval végezték. A lekvárfőzés egy teljes napig is eltartott. A szilvaciberét egészen sűrűre főzték. Amikor a lekvár cserépfazékba, szilkébe került, az állás folyamán annyira megkeményedett a felszíne, hogy le se kellett kötni.

Fogyaszthatjuk nyersen – gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcs- levesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben.Főzött gombóc töltelékének is használatos, ennek közkedvelt módja, hogy fahéjas cukorral ízesítve hajtogatják a krumplis–vajas gyúrt tésztát. A gombócokat gyakran pirított zsemlemorzsába hengergetik.


Míg megyénkben hagyományosan a geszti szilvapálinka nevezetes, országosan és a nagyvilágban a szatmári a legkeresettebb. A pálinkát a szatmári szilva érett, aromás gyümölcséből hagyományos módon erjesztik majd lepárolják. Tölgyfahordóban éveken keresztül érlelik. A párlat jellegzetesen szilva ízű, könnyű, finom aromájú. Különböző formaüvegekben kerül kiszerelésre. Kiváló étkezés előtti aperitif ital. Történeti érdekesség, hogy a két világháború között Szarvasról, a Középfokú Gazdasági Tanintézet gazdaságából került fel az Országházba a helyben nemzetiszínű szalaggal lepecsételt minőségi szilvapálinka.